Blood Bowl

Hvad er Blood Bowl?

Blood Bowl er et spil, der tager Warhammer racer og factions og sætter dem ind i en setting hvor de skal spille hvad der svarer til amerikansk fodbold mod hinanden. Brætspillet blev først skabt tilbage i 1986 af Jervis Johnson, men har siden fået nogle udviklinger undervejs for at få det til at adskille sig mere fra de andre Warhammer spil derude. Det gør det blandt andet ved at have andre boardgame rules og ved at selve setting virkelig skiller sig væk fra den mørke undertone du finder i spil som Warhammer 40k og Age of Sigmar. Blood Bowl har en mere komedisk og sjov tilgang, men som spiller vil man stadig bemærke, at det er et Games Workshop spil.

Et unikt brætspil

Blood Bowl gør sig unikt som et brætspil ved at det første det første er sat i en komplet anderledes og virkelig sjov setting. Forskellige racer i Warhammer universet er sat til at skulle spille amerikansk fodbold mod hinanden og der er ingen regler for, hvor langt de må gå for at vinde. Alle kneb gælder. Med de nyere editions af Blood Bowl får du også spilleregler, der er en god del anderledes end dem du plejer at benytte i de andre Games Workshop spil.

Boardgame rules

I Blood Bowl har hver spiller rollen som coach og hver miniature kaldes for en player. En coach har adgang til lige så mange actions, som han eller hun har players på sit team. Actions er forskellige ting, dit teams players kan gøre og de inkluderer:

 

Move: En player bevæger sig et sæt squares inden for sin movement allowance. Her inkluderes Jump, Rush og Dodge actions, som er forskellige måder at bevæge sig igennem forhindringer på.

Block: En player må lave et enkelt block mod en player der står på et square ved siden af sig. Hvis en player er prone, må de ikke lave en block action.

Blitz: Blitz er en kombination af move og block. Et block i en blitz koster et square værd af movement. Kun én player pr runde på lave en blitz action, men alle players har muligheden for at gøre det.

Pass: Først må player'en bevæge sig inden for sin movement allowance i squares og derefter player'en kaste bolden til en anden player. Kun én player pr runde må gøre denne action.

Hand-off: en hand-off action sker når en player kaster bolden til ven eller fjende. Denne handling kan kun gøre én gang pr tur og når en player gør denne action, stopper det også al movement det øjeblik denne action finder sted. Der skal desuden rulles for hvorvidt den modtagende player griber bolden eller ej. Her er der modifiers i forhold til hvor mange der forsøger at stoppe denne handling.

Foul: Spiller man med Foul action betyder det, at en player kan slå til en anden player der er prone. Dette skaber et element i spillet der viser, hvordan dommerne sagtens kan risikere at kigge den vej i denne setting. En Foul action fungerer således, at en player må bevæge sig inden for sin movement allowance og derefter angriber den allerede nedlagte modstanders player. Slår angrebet igennem armor, bliver den angrebne player skadet. Hvis player'eren der lavede en Foul action ruller dobbelt på sine terninger, bliver denne play'er også trukket ud af spillet. Coach'en kan vælge at tage en diskussion med dommerne. Der bliver rullet en D6 og på et 6 tal, bliver player'en. På 2-5 bliver player'en smidt ud og på en 1'er kan coach'en ikke længere benytte sig af denne mulighed resten af spillet. Dette kan samtidig resultere i en turnover.

 

En tur slutter når alle players har lavet deres actions, med mindre specifikke ting sker. Dette kan være såsom hvis en player bliver skadet eller hvis en Pass action fejler. Når dette sker, kommer en turnover, som betyder at den givne coach's tur slutter, lige gyldigt hvor i turen coach'en er.

Blood Bowl Miniatures

Blood Bowl benytter miniatures, lige som i de andre Games Workshop spil. Forskellen her ligger i, at de miniatures du bruger til Blood Bowl er komplet unikke til netop dette spil. Der findes rigtig mange forskellige miniatures for hvert team og de kan samles og males på samme måde som miniatures i de andre Games Workshop spil. Dette betyder, at du ikke mister muligheden for at gøre dit team mere personligt, også selvom du har besluttet dig for, at det er Blood Bowl, du helst vil spille.

Blood Bowl Races/Teams - Hvad vil du spille?

I Blood Bowl samler du, som coach, et team bestående af varierende racer eller factions. Du har adgang til gold coins hvor du så kan købe forskellige miniatures til dit team, eller en hvis mængde rerolls. Nogle miniatures er meget flere gold coins værd end andre, så man skal overveje hvordan man opsætter sit team ret grundigt. Eksempler på racer/teams er inkluderet herunder.

Khorne

Du får et noget anderledes team hvis du vælger et Khorne team. De er ikke lige så stærke i visse situationer fordi de ikke har lige så nemt ved at lave en block action som de andre teams. Dette er grundet deres unikke evne, der kaldes Frenzy. Denne evne er både en fordel og en ulempe, men hvis man tænker sig godt om og finder på gode placeringer og strategier som coach, er det relativt nemt at komme uden om denne problemstilling. Mange players i dette team har desuden en ganske udmærket mængde armor med undtagelse af linemen i dit team, så du har nogle ret tough players, at spille med.

Lizardmen

Lizardmen er et team der fokuserer meget på at give hver player en specialitet som den givne player er bedst til. Dette betyder, at du som coach har brug for at fokusere på, hvem der skal hvad og hvor hvem står bedst i en given tur. Det betyder så, at din modstander også er klar over, hvor de skal fokusere for at give dig mest problemer, hvilket godt kan være en svaghed for denne race. Men samtidig er de også ekstremt hurtige og stærke. Faktisk er de et af de stærkeste teams i forhold til strength og speed, så på trods af disse specialiteter, så er de stadig helt klart et team der er dét værd, at investere i og at spille med.

Humans

Et Human team er meget adaptivt at spille med. De tilpasser sig modstanderens team og har adgang til et meget variabelt spil hvor du har mulighed for at bruge et enormt væld af forskellige taktikker til at vinde over modstanderen. Human team'et har masser af starting skills og er virkelig fleksible, men samtidig betyder det også, at du har en del mere at skulle tage højde for i dit spil. Samtidig er de stadig nemmere at sætte sig ind i, fordi de hverken har store styrker eller svagheder. De skaber en god baseline for dit Blood Bowl spil og kan bruges med fordel for både den nye og den rutinerede coach.

Blood Bowl Tactics

Blood Bowl tactics går ud på, at man som coach læser mere om sit eget team og modstanderens team før de går i gang med selve spillet. Blood Bowl er nemlig både et heldsbaseret spil og et spil, der lægger rigtig meget op til, at have nogle gode tactics i baghånden.

Dertil er tactics en del af reglerne. Når du planlægger en players tur, og hvordan denne player skal passere bolden, blokere eller blitze er det en tactic som du tager et nøje og bevidst valg om.

Forskellen på 2. og 3. edition Blood Bowl

I Blood Bowls historie som et spil, har det gennemgået rigtig, rigtig mange forandringer. De største forandringer skete i 2. og 3. editions. I 2. edition gik spillet væk fra de regler der bruges i henholdsvis Warhammer 40k og Age of Sigmar og begyndte at bruge sine egne, unikke regler.

I 3. edition fik man adgang til flere miniatures og reglen om overturn, samt at du har flere actions i en tur med dit team. Dette gjorde spillet mere fast-paced.

Den sidste opdatering af Blood Bowl skete i 2020 og inkluderer en ny hardback regelbog, samt to teams samt meget mere.